MDH Beskattningsrätt HT-21 Föreläsning 1

Hej

Då var första föreläsningen gjord. Alltid lika nervöst och roligt. Men nog känds det att det var 1,5 år sedan man hade en fysisk föreläsning. Jag tyckte dock att det flöt på ganska bra. Vi hann med det jag planerade vilket alltid känns skönt.
Kom gärna med lite feedback, ros & ris.

Glöm inte att köpa lagtextsamlingen, den är mycket viktig!!

Glöm inte heller att anmäla grupper till inlämningsuppgiften 😉

Sköt om Er så hörs vi på onsdag, online 🙂

MVH
Krister

Bookmark the permalink.

30 Responses to MDH Beskattningsrätt HT-21 Föreläsning 1

 1. Anonym says:

  Tack för bra föreläsningar! Uppskattar när lärare lägger tid och energi på föreläsningar eftersom det för mig är ett viktigt sätt att lära mig på och förstå innehållet! Det märks att du vill att vi ska få ut så mycket som möjligt av föreläsningarna.

  • Krister says:

   Tack
   Alltid lika roligt med nöjda studenter. Jag har definitivt ambitionen att Ni ska lära er så mycket som möjligt under hela kursen.
   MVH
   Krister

 2. Anonym says:

  Bra föreläsning, innehållet var klart.

 3. Anonym says:

  Jag har egentligen en fråga om dagens föreläsning alltså nr 2 men det kanske går bra att ställa den här i alla fall. Nu får du ursäkta att det låter dumt men skatter har alltid varit ett ämne som jag haft svårt för att få grepp om och förstå…

  På sista bilderna på föreläsning 2 så presenterar du en tabell med skatt % och marginalskatt % för kommunalskatt på 32% vid olika inkomster. Om nu kommunalskatten ligger på 32% hur kommer du då fram till en varierande skatt % som i dom flesta fall är mycket lägre än 32 % för varje inkomst, är detta då efter avdrag man kan göra?

  • Krister says:

   Hej
   Det är inte helt lätt att få grepp om skatter, så du är långt ifrån ensam om den uppfattningen.

   Du har helt rätt rörande skälet till att % skatteuttaget blir lägre än kommunalskattesatsen. Det beror på att vi har ett så kallat grundavdrag som gör att den beskattningsbara inkomsten blir lägre än bruttoinkomsten. Till det kommer också olika skattereduktioner som sänker skatteuttaget.
   Vi kommer att gå igenom reglerna rörande skatteberäkning på föreläsning 3 och 4 så ha lite tålamod, allt vill bli solklart efter föreläsning 4. 🙂

   MVH
   Krister

 4. Anonym says:

  Hej Krister!
  Skulle vilja ställa två frågor.
  1. Kan du förnya länken för ”regler och anvisningar för examination” https://mdh.se/student/stod-studier/regler-rattigheter/regler-och-anvisningar-for-examination-1.3347. När jag följer länken då står det ”sidan kunde inte hittas”

  2. På den andra lektionen berättade du om lotterivinster och att i vissa fall kan vinsterna beskattas. Beskattas dem i inkomstlaget tjänst i så fall?

  Tack på förhand för svaret!

  • Krister says:

   Hej
   1. Jag har uppdaterat länken till examinationsreglerna i studiehandledningen. Här kommer länken också: Examinationregler

   2. Vinster på utländska lotterier (utanför EES-området) är skattepliktiga i inkomstslaget kapital, se 42:25 IL.
   vi kommer tillbaka till dessa regler när vi behandlar inkomstslaget kapital.

   MVH
   Krister

 5. Anonym says:

  Hej!
  Är det någon som kanske upplever samma problem som jag. När jag trycker på skatteberäkningen(F6) i Visma, då stänger programmet av sig själv. Inget sparas.

  Tack på förhand för svaret!

 6. Anonym says:

  Hej!
  Jag har en beräkningsfråga som gäller egenavgifter från hobbyverksamhet 2021 med tillfälliga regler.
  I lektionen sägs att man endast betalar ålderspensionsavgift som enligt lagen (1998:676) är 10,21%. Hur får man ”-367” i påförda egenavgifter då? 3 000*ålderspensionsavgift? Eller finns det ytterligare regler?

  Tack!

  • Krister says:

   Hej
   Enligt de tillfälliga reglerna fick man inte 25% i schablonavdrag utan endast 10%. Det betyder att resultatet efter schablonavdrag år 2020 blev 3 600 kr (4 000 – 400).
   Sen blev ålderspensionsavgiften 10,21% x 3 600 kr = 367,56 vilket avrundas till 367 kr.

   MVH
   Krister

 7. Anonym says:

  Hej!
  Angående övning 1. Hur kommer det sig att medlemsavgift på gym är skattefritt, men inte medlemsavgift på golfklubben? Du nämnde ju att det inte längre klassas som en lyxsport. Förstår inte varför det fortfarande är skattepliktigt?

  • Krister says:

   Hej

   Det är skillnad på medlemsavgift golfklubb och årskort på gym.
   Medlemsavgifter är personlig levnadskostnad och skattepliktig inkomst om arbetsgivaren betalar den.
   Årskort på gym är friskvårdsförmån och skattefri.
   För att få golfen skattefri som friskvård får det ej stå medlemsavgift. Det måste stå spelavgift golf eller liknande.

   MVH
   Krister

 8. Anonym says:

  Hej! Jag har ett par anmärkningar om dagens föreläsning

  1: Två av de videorna som publicerades är konstiga. I Föreläsning 6 del 2 och Föreläsning 7 del 1 så är ljudet inte synkat med bilden, ljudet ligger långt före så det blir lite svårt att hänga med i pp bilderna. Dessutom så står det att videorna är typ 45 minuter långa men de tar slut efter ca 25 minuter. (detta kan förstås vara ett problem bara för mig, men eftersom att 2/4 videor var normala så antog jag att det var något fel på de andra två)

  2: När du pratar om övningsexempel 10 så nämner du införmation som är utdaterad. Du pratar bland annat om 47 kap 11 b § IL som i våran upplaga har blivit upphävd.

  Kommer du att nämna detta och visa vad det blir för skillnad i övning 10 nu när denna § inte appliceras?

  Tack!

  • Anonym says:

   har samma problem faktiskt med video föreläsning 6 del 1, sen sidhänvisningarna stämmer inte

  • Krister says:

   Hej

   Jag beklagar, det blev fel i två av filmerna, den första filmen är nu fixad och den andra blir fixad under kvällen.

   När det gäller övningsexempel 9 och 47:11b IL, så ska Ni vara uppmärksamma på att frågan gällde beskattningsår 2019 och 2020.
   Om Ni tittar på tidigare lydelse av 47:11b IL, se sid 314 i Skattelagstiftning 21:2 och titta på övergångsbestämmelserna till (2020:1068) punkt 1, se sid 319 i Skattelagstiftning 21:2 så ser Ni att schablonintäkten ska beräknas för beskattningsår 2020. Den är dock borttagen från och med beskattningsår 2021.

   Jag kommer att kommer att förklara konsekvenserna av lagändringen på nästa föreläsning.

   MVH
   Krister

 9. Anonym says:

  Hej!

  Jag har några frågor efter föreläsning 6, ville sammanfatta de tills föreläsningen den 22/11.

  1. När vi gick igenom övningsexempel 9 var målning av kök för låg summa, blir det skillnad om man gör flera saker under et år som tillsammans överstiger 5 000 kr eller är det detaljen att de var och en ska överstiga 5 000 kr?

  2. Vad är det för ruta du pratar om i F6 del 3 28:51? Du pratar om något till 47:7 st. 2 och 47:8 st. 2. Jag hittar inte riktigt det du pratar om heller även om jag kontrollerar i tidigare lydelser.

  3. Nu var det uppgifter för beskattningsår 2020, kan vi på tentamen få uppgifter som berör tidigare beskattningsår som kräver att vi går till tidigare lydelser?

  4. Denna fråga kanske är svår att besvara, men om man renoverar köket. Bostadsrätten var inte ny vid anskaffningen, om man öppnar upp en vägg mellan kök och vardagsrum, räknas det som en ombyggnation? Eller ska man enbart se det som en reparation som förbättrar skicket jämfört med skicket vid anskaffningstidpunkten?

  5. Sen har jag en fundering kring förmånsbil. Om jag har en förmånsbil med fritt drivmedel, osäker på hur man gick tillväga vid uträkningen ut detta. Har du lust att förtydliga detta?

  Men om jag då har drygt 50 km till mitt tjänsteställe, och jag tjänar på att ta förmånsbilen istället för andra trafikmedel, ska ena turen ha en tidsvinst på 2h eller är det tur och retur som ska ha en tidsvinst på 2h? Och kan man isf göra avdrag på arbetsresans kostnad (om alla villkor uppfylls) fastän man har fritt drivmedel och endast förmånsbeskattas för privata turer, för den summa som överstiger 11 000 kr? Hoppas jag var tydlig nog.

  6. Sen har jag en fundering angående tjänsteresa med övernattning, om jag bor i Eskilstuna och arbetar i Västerås och det är 50 km mellan tjänsteställe och bostadsort. Var det då man behövde ha övernattning utanför radien på 50 km från tjänsteställe OCH bostad?

  7. Övningsexempel 10: Om det nu hade funnits en gåvoskatt, hade Ulf fått betala gåvoskatt och övertagit den framtida skatteskulden som skulle ha inträffat vid en försäljning om den fasta egendomen överlåtits genom gåva?

 10. Anonym says:

  Hej, jag har problem med att ladda ner visma. Jag har en PC som använder windows 10 och google chrome som webbläsaremen visma kan ändå inte bli nedladdat. Jag har fått aktiveringsmailet från de men när jag klickar på nedladdningen så händer det inget.

  • Krister says:

   Hej

   Försök att kopiera länken från mailet och klistra in länken i en webbläsare.
   Prova olika webbläsare om du eventuellt har spärrat för ”popup fönster” i webbläsaren.

   MVH
   Krister

 11. Anonym says:

  Hej!
  Skulle du kunna gå igenom inlämningsuppgiften en gång till? Vi skulle behöva få förklarat hur vi använda oss av informationen i Vismas skatteprogram. Exempelvis 1), hur ska vi redovisa lagervärdet i Visma? osv.
  Eller ska vi göra alla sådana beräkningar vid sidan om med hjälp av lagboken, och använda oss av Visma för bara enstaka uträkningar? Vi förstår inte hur programmet ska användas och har därför inte kommit någonvart.

 12. Anonym says:

  Hej!
  När man ska föra in hennes personuppgifter i Visma ska man välja att lämna deklaration i elektronisk eller pappersform?

 13. Anonym says:

  Hej!
  Vänligen förtydliga vad detta betyder ”30% av utdelningen i innehållen i skatt”. Inlämningsuppgift, sida 5.

  Tack på förhand!

 14. Anonym says:

  Hej!
  Vänligen förtydliga 59:1a IL gällande pensionssparavdraget. Det står att man kan göra avdrag om man har (1)inkomst av anställning ELLER (2) inkomst av näringsverksamhet. Betyder det att man behöver välja mellan de inbetalda försäkringspremier när man beräknar allmänna avdrag eller man kan samla ihop de inbetalda försäkringspremierna vid beräkningen?
  Tack på förhand för svaret!

 15. Anonym says:

  Hej! kommer seminariumet vara digitalt eller på plats?

 16. Anonym says:

  Hejsan!
  Jag har en fråga kring courtage. Eftersom en uträkning på courtage inte var med i exemplet som du gick igenom kring aktier så undrar jag hur man ska hantera courtaget vid försäljningen i tabellen? Jag menar då den andra tabellen du gick igenom där man endast redovisade försäljningarna. Ska man ta (antalet aktier x försäljningspriset) x 0,5 % i courtage eller ska man använda sig av courtagen som man får fram när man beräknar köpen?

 17. Linda says:

  Hej!
  Jag funderar lite på det här med lagerreserv, varför och hur använder man sig av denna skatteplaneringsmetod? Tänker att om man nu skattemässigt vill trycka upp värdet för lager varför har man då lagt in en möjlighet för företag att få ner värdet? Eller tänker jag helt fel nu?

 18. Linda says:

  Sen tänkte jag också på det här med att man måste… på heder och samvete intyga att inventeringen är korrekt osv… ofta när man gör en inventering så är det ju en stor grupp anställda som räknar varorna och många kanske inte förstår riktigt vad det är dom håller på med så hur kan man då egentligen intyga att allt gjorts korrekt och vad kan konsekvenserna bli?

 19. Anonym says:

  Hej!

  Jag har en fråga som gäller IL kapital. Övningsuppgift 4,16. sida 40.Om avhårdningsagregatet som inte fanns tidigare i huset skulle överstiga beloppsgräns, ska vi göra nån avskrivning innan avdraget då? Det räknas som förbättringsutgift. Tack på förhand för svaret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.