MDH Beskattning Föreläsning 2-4

Hej igen….

Nu har vi kört några föreläsningar och det verkar flyta på.
Vi ligger lite efter i schemat men jag räknar med att vi kommer att komma ifatt inom ett par föreläsningar. Det tar lite längre tid när jag visar lagtexten på skärmen istället för att bara läsa ur boken, vilket jag brukar göra. Ni får gärna komma med lite feedback här. Är det viktigt för Er att jag visar lagtexten på skärmen? Alternativet är att jag arbetar bara med lagtextboken och säger t.ex. ”slå upp sidan 11:1 IL sidan 41 lagtextsamlingen stryk under orden -på grund av tjänst- i första stycket.”
Det sparar mycket tid, men det kräver lite mer av Er.

Tyvärr har jag haft lite ”datorstrul” och sista delen på föreläsning 4 så kraschade min inspelningsdator :(. Men som jag sagt många gånger ”det finns ingen garanti för att allt alltid blir inspelat”. Det är tråkigt när det händer men så är det.

I slutet av föreläsning 4 bad jag er att tanka ned skatteprogrammet via den länk som finns på kurshemsidan. Bra om Ni har gjort det till nästa föreläsning. Hör av Er till mig om Ni stöter på något problem. Jag lägger upp en liten kort film, idag (på em), som beskriver hur Ni ska göra.

Vi hörs/syns på fredag igen.
Sköt om Er 🙂
MVH
Krister

Bookmark the permalink.

35 Responses to MDH Beskattning Föreläsning 2-4

 1. Anonym says:

  Hej! Jag tycker att det funkar om du bara skulle gå igenom från lagboken utan att ta upp på skärmen. Det krävs mer av oss men tänker att det är något man kommer in i snabbt.

  Jag har dock läst de tidigare lagkurserna i höstas så är van att jobba med lagmaterial, och vet inte hur det ser ut med majoriteten som läser kursen!

 2. Anonym says:

  Hej! Tyvärr kan vi inte lyssna på sista delen av föreläsning 4. Jag tycker att det går bra om du gå genom de sista två frågorna i övningsexempel 1 eftersom jag fick svårt att förstår hur de lösas.

 3. Anna says:

  Hej! För mig funkar det bra om du säger bara sidan i lagtextboken och vad ska vi stryka under. T.ex. jag tittar inte på lagtexten på skärmen, jag tittar direkt i boken. Det känns att vi ligger lite efter, men det är också viktigt att vi hinner allt. Jag tycker att det är bra om vi kan spara tid på detta sätt. Och jag anser också att det är bra att du förklarar med olika intressanta exempel, det hjälper att förstå bättre.

 4. Anonym says:

  Hej!
  Jag tycker att det går bra när du visar på skärmen Gunnar lagtexten, eftersom det är lätt att följa dig. När du bara prata om texten sidan eller kap. Det kan vara svårt att lysna allt vad du säger, så skärmen är jättehjälpsam!!

  • Krister says:

   Hej
   Jag förstår att det är lättare om man ser lagtexten på skärmen men problemet är att det tar längre tid. Tid som vi inte har gott om.
   Jag måste hålla ett relativt högt tempo för att vi ska hinna med det som kursen innehåller.
   Därför kör jag från och med nu utan att visa lagtexten.
   MVH
   Krister

 5. Anonym says:

  Hej! Jag har lyssnat igen filmen om avrundning men inte säker att jag förstår riktigt. Enligt SFF 22:1 ”öretal faller bort”. T.ex jag har inkomst 105,90 avrundat till 105 (inte 106). Är det rätt? Tack för hjälpen!

 6. Anonym says:

  Hej Krister,
  Kan du ladda upp lösningen för övningsexempel 2 (skatteberäkning) och övning 3 & 4 (bilförmån) på Canvas?
  Tack på förhand.

 7. Anonym says:

  Hej, du nämnde under övning1 genomgången att det kan bli poängavdrag om man gör fel i avrundningarna. Innebär det att tentan kommer ha poängavdrag vid fel svar? Eller innebär det att man då inte får poäng?

 8. Anonym says:

  Hej! Hoppas att läraren eller någon student kan hjälpa mig med denna övning: 4:15, sidan 41, boken Övningar i skatterätt. Övningen handlar om avyttring av näringsfastighet. Det står i lösningen sidan 170:

  Att redovisa i näringsverksamhet:
  Förbättrande reparation: 30.000kr.

  Jag förstår att enligt 26:2 IL återföras förbättrande reparationer och underhåll i näringsverksamhet. Men det finns inte förbättrande reparationer under beskattningsåret och fem föregående beskattningsåren eller hur?
  Tack på förhand!

  • Krister says:

   Hej
   Tyvärr blev det fel i listan över rekommenderade övningar.
   Övning 4:15 och 4:16 bör Ni göra först efter föreläsning 15, då vi går igenom beskattning av näringsfastighet.
   Jag har uppdaterat listan på kurshemsidan till version 2.

   Jag väntar med att besvara frågan till dess.

   Sorry 🙁

   MVH
   Krister

 9. Maria E. Coste says:

  Hej Krister!!

  Föreläsning 8 Filmerna funkar inte. Ingen av dem. Skulle du vara så snäll och kolla på dem?

  Tack på förhand!

 10. Anonym says:

  Hej Krister,

  Tack för filmen för föreläsning 7-2. Men filmerna för föreläsning 8 fungerar inte.

 11. Anonym says:

  Hej!
  Jag kan inte titta på filmerna F.8 del. 1 och 2. Det finkar inte fortfarande.

 12. Anonym says:

  Tack för filmerna!

 13. Anonym says:

  Hej!
  Jag märker att Visma avrundar siffror enligt vanlig regel, inte enligt 22:1 SFF. T.ex. om genomsnittsomkostnadsbelopp = 8.907,72 avrundat Visma till 8.908, inte 8.907

  • Krister says:

   Hej
   Ja, mindre bra att göra så vid manuella beräkningar,
   men 1 kr avrundning upp eller ned spelar mindre roll.
   MVH
   Krister

 14. Anonym says:

  Hej,
  Vi förstår inte riktigt hur vi ska använda informationen för att fylla i Visma. Vi har kollat instruktionsfilmen också men ändå kört fast med uppgiften. Vi undrar ifall du kan förklara lite mer på nästa föreläsning? 🙂

 15. Anonym says:

  Hej Krister!
  I slutet av föreläsning sa du att vi ses på onsdag, men enligt schemat har vi nästa föreläsning den 3 december på torsdag.

 16. Anonym says:

  Hej Krister!
  Övningsexempel 11. Varför konteras inte pengar som enskild näringsikare får in?
  T.ex, slututdelning från kund A, B. Varför konteras inte transaktionen så här:
  Debet 1910 eller 1930: 2000kr
  Kredit 1510: 2000kr

 17. Anonym says:

  Hej, undrar när inspelning på föreläsning 9 kommer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.