MDH Beskattningsrätt Föreläsning 1

Hej

Då var första föreläsningen genomförd. Det blev ett högt tempo redan från början och visst känner man av 4 timmars föreläsning över webben. Jag var helt slut kl 12 🙁

Det kändes dock ganska bra, flera frågor på QA kom in och jag tror att de flesta blev besvarade. Men om jag missade någon får Ni gärna ta upp den här på bloggen, om det är en fråga som kan vara av intresse för flera.

Ni får gärna komma med synpunkter om föreläsningen. Var det bra att köra ca 50 min och sen en paus på ca 10 min? Eller, skulle Ni vilja ha ett annat upplägg? Jag vet att det är ett högt tempo men det är såååå mycket jag vill hinna gå igenom, som är nyttigt för er att kunna. Men jag tar gärna emot förslag på förbättringar.

Jag håller nu på med att redigera filmerna och tankar upp dem på kurshemsidan i takt med att de blir klara. Det blev en del redigeringsarbete som tar tid.

Glöm nu inte att köpa boken Skattelagstiftning 20:2 så att Ni får den denna vecka. Ni måste också skicka ett mail till mig och anmäla grupper till inlämningsuppgiften.

Sköt om Er 🙂
MVH
Krister

Bookmark the permalink.

18 Responses to MDH Beskattningsrätt Föreläsning 1

 1. Ervinna says:

  10 minuter paus efter 50 minuters föreläsning är vettigt tycker jag. Tack för den intressanta föreläsningen, Krister!

 2. Thu Lan Dang says:

  Föreläsningen är fantastisk med intressanta exempel. Tack för att du också gör filmerna . Jag tror att jag behöver lyssna igen för att förstå riktigt allt i föreläsningen.

 3. Anonym says:

  Det var en bra föreläsning, med bra förklaringar! Tyckte det var hög tempo, men som tur får man kolla på inspelningen av föreläsningen! tack!

 4. Gessica Aguirre says:

  Tack så jättemycket för inspelningar. Det var utmärkt! Hoppas att vi alltid kan få inspelningar efter varje föreläsning under hela kursen. 🙂

 5. Thu Lan Dang says:

  jag har lite svårt att hänga med under föreläsning 3. Att bläddra mycket i boken lagstifning gör mig lite svårt att fokusera på vad läraren sa. Jag tycker att det är lättare för mig om läraren skulle presentera översiktliga kunskaper först innan vi går in i lagtexten. T.ex kan läraren presenterar hur alla imkomstslag beskattas först för att studenter har en överblick över alla inkomstslag och sen kommer tillbaka och hänvisar till lagrum för att visa vad som ligger till grund för kunskaperna. Tack!

  • Krister says:

   Hej
   Det är ganska vanligt att olika personer har olika uppfattning om hur man bäst tillgodogör sig ny kunskap och i vilken ordning saker ska göras.
   Jag har under många års undervisning (sedan 1995) provat mig fram med olika upplägg och funnit att de flesta tycker att det upplägg jag har nu fungerar bra.
   Det är en svår materia att tränga in i och jag har försökt att ge en överblick först genom beskrivning av de olika inkomstslagen och vilka skattesatser som gäller.
   I föreläsning tre var det dags att tränga djupare in i inkomstslaget tjänst och då har jag valt att göra det genom att gå igenom ett exempel och utifrån de olika transaktionerna dels gå igenom lagstödet och bredda presentationen genom att ta upp närliggande frågor.
   Jag tackar för Dina synpunkter och jag ska fundera på om jag ska göra några förändringar i upplägget.
   MVH
   Krister

   • Thu Lan Dang says:

    Hej! Tack för ditt svar. Jag håller med dig att olika personer vill lära sig på olika sätt. Jag förstår att det är jätteviktigt att hitta lagstödet när man löser skattefrågor. Jag tycker faktiskt att det funkade bra när vi gick igenom övningexempel med hänvisningar till lagrummen
    Med vänliga hälsningar

    • Krister says:

     Hej igen
     Jag kanske missförstod ditt inlägg.
     Jag håller med om att när det gäller skatteförfarandet så kan jag definitivt göra en översikt först och sedan gå in i detaljerna.
     MVH
     Krister

 6. Anonym says:

  Hur viktigt är det att läsa böckerna? Jag har lite svårt att läsa böcker och fokuserar mest på dina föreläsningar. Går det bra för att klara kursen och tentan?

  • Krister says:

   Hej
   Böckerna är viktiga det räcker inte med att bara lyssna på mina föreläsningar för att tillgodogöra sig kursens lärandemål.
   MVH
   Krister

   • Anonym says:

    Jag har lässvårigheter, kan jag alltså inte klara av tentamen genom att vara med på alla föreläsningar om jag inte har läst böckerna? Då tänker jag på alla böcker förutom skattelagstiftningen.

    I tidigare kurser har det enligt läraren gått bra med föreläsningar och övningsuppgifter, därför undrar jag hur det ser ut i denna kurs.

    Tack på förhand för svar

    • Krister says:

     Hej
     Litteraturen är kursfordran och ska därför läsas.
     Jag kan inte säga att man klarar tentamen även om man inte läser böckerna.
     Om du behöver extra stöd bör du vända dig till biblioteket så kan de eventuellt hjälpa till med talböcker.
     MVH
     Krister

 7. Anonym says:

  Tänkte fråga varför föreläsning 3 del 3 är från 2019? Kan man följa den trots att den är från 2019? Tänkte om eftersom det är ändrade lagar osv.

  • Krister says:

   Hej
   Jag missade att spela in del 3 av föreläsning 3.
   Jag valde då att lägga ut en film från en föreläsning från år 2019.
   I del 4 informerar jag om vad som hände och hur jag tänkte lösa det.
   Det som tas upp i filmen del 3 gäller även för beskattningsår 2020, filmen är därför relevant.
   MVH
   Krister