MDH Fastighetsförvaltning – Juridik

Hej

Då var första juridik föreläsningen på kursen Fastighetsförvaltning genomförd.
Så roligt att träffa er alla intresserade och engagerade studenter.
Det blev ett högt tempo direkt med mycket nya begrepp för er att hantera. Att studera juridik är lite annorlunda jämfört med de ämnen som ni läst så här långt i er utbildning. Hoppas att jag inte skrämde ihjäl er 🙂

Titta igenom bilderna som jag presenterade och gå till www.lagrummet.se och läs i Jordabalken kapitel 1 och 2 så att Ni känner er säkra på vad som ingår i begreppet ”fast egendom”. Ta hjälp av JUNO (tidigare Karnov) via bibliotekets databaser för att slå upp nyckelord i de olika paragraferna.
Glöm inte att ”träning ger färdighet”. Det tar tid att lära sig att läsa och förstå lagtext men Rom byggdes inte heller på en dag.

Jag tar gärna emot feedback rörande föreläsningen, ris & ros. Era åsikter är viktiga för att jag ska kunna anpassa kursen till Era behov. Kursutvärderingar i slutet av kursen, i all ära, men de hjälper inte Er. Synpunkter som framförs här kan jag ta hänsyn till direkt.

Vi syns igen den 12 december
Sköt om Er 🙂
Krister

Bookmark the permalink.

4 Responses to MDH Fastighetsförvaltning – Juridik

 1. Nils says:

  Jag tycker att alla föreläsningar i juridik i kursen fastighetsförvaltning var bra!
  Denna kommentar rör alla tre föreläsningar vi haft.
  Din förklaring av juridik och vikten av avtal tyckte jag var saklig samtidigt som det fanns en viss lättsamhet och humor vilket gjorde föreläsningen underhållande och intressant. Praktiska exempel gällande associationsformer och avtalsformer m.m underlättade förståelse.
  Ska du få lite ris så kommer det inte direkt från mig utan från en klasskamrat. Hen tyckte att det inte var intressant från början. Att de första två föreläsningarna inte var relevanta för kursen. Jag håller inte med hen.

  • Krister says:

   Hej

   Tack för feedback och roligt att höra att du gillade upplägget.

   När det gäller Din klasskamrats synpunkter så kan jag hålla med om att de två första föreläsningarna inte handlade om det som kursplanen anger som lärandemål.
   Föreläsning 1 och 2 är dock nödvändiga för att kunna tillgodogöra sig innehållet i föreläsning 3.
   Problemet med den aktuella kursplanen är att den börjar på nivå två och därmed föutsätter att studenterna redan har grundkunskaperna, vilket de flesta av Er inte har.
   Jag har försökt få till en röd tråd och progression i föreläsningarna så att vi kan fortsätta med entreprenadjuridik i nästa kurs.
   Jag ska försöka få till justeringar i kursplanerna så att de får relevant innehåll.
   MVH
   Krister

 2. Natalie says:

  Jag håller med Nils, du är en mycket duktig föreläsare som gör juridiken lättare än jag trodde! Önskar lite mer verkliga exempel. Du skulle kunna gjort olika case när du pratar om panträtt/ pantbrev och inteckningar där vi exempelvis ska köpa en villa som kostar X miljoner byggd 1990. Sedan jämföra med en nybyggd villa och se över hur pantbrev och inteckningar ser ut då. Tror det skulle vara mer greppbart, även om du förklarade det väldigt bra så gör verkliga exempel att man kommer ihåg det en längre tid.

  • Krister says:

   Hej
   Tack för feedback.
   Jag håller med om att ett praktiskt exempel på rörande inteckningar hade varit bra.
   Jag ska göra några bilder på det.
   MVH
   Krister