MDH Beskattning Föreläsning 2-4

Hej igen….

Nu har vi kört några föreläsningar och det verkar flyta på.
Vi ligger lite efter i schemat men jag räknar med att vi kommer att komma ifatt inom ett par föreläsningar. Det tar lite längre tid när jag visar lagtexten på skärmen istället för att bara läsa ur boken, vilket jag brukar göra. Ni får gärna komma med lite feedback här. Är det viktigt för Er att jag visar lagtexten på skärmen? Alternativet är att jag arbetar bara med lagtextboken och säger t.ex. ”slå upp sidan 11:1 IL sidan 41 lagtextsamlingen stryk under orden -på grund av tjänst- i första stycket.”
Det sparar mycket tid, men det kräver lite mer av Er.

Tyvärr har jag haft lite ”datorstrul” och sista delen på föreläsning 4 så kraschade min inspelningsdator :(. Men som jag sagt många gånger ”det finns ingen garanti för att allt alltid blir inspelat”. Det är tråkigt när det händer men så är det.

I slutet av föreläsning 4 bad jag er att tanka ned skatteprogrammet via den länk som finns på kurshemsidan. Bra om Ni har gjort det till nästa föreläsning. Hör av Er till mig om Ni stöter på något problem. Jag lägger upp en liten kort film, idag (på em), som beskriver hur Ni ska göra.

Vi hörs/syns på fredag igen.
Sköt om Er 🙂
MVH
Krister

Bookmark the permalink.

61 Responses to MDH Beskattning Föreläsning 2-4

 1. Anonym says:

  Hej! Jag tycker att det funkar om du bara skulle gå igenom från lagboken utan att ta upp på skärmen. Det krävs mer av oss men tänker att det är något man kommer in i snabbt.

  Jag har dock läst de tidigare lagkurserna i höstas så är van att jobba med lagmaterial, och vet inte hur det ser ut med majoriteten som läser kursen!

 2. Anonym says:

  Hej! Tyvärr kan vi inte lyssna på sista delen av föreläsning 4. Jag tycker att det går bra om du gå genom de sista två frågorna i övningsexempel 1 eftersom jag fick svårt att förstår hur de lösas.

 3. Anna says:

  Hej! För mig funkar det bra om du säger bara sidan i lagtextboken och vad ska vi stryka under. T.ex. jag tittar inte på lagtexten på skärmen, jag tittar direkt i boken. Det känns att vi ligger lite efter, men det är också viktigt att vi hinner allt. Jag tycker att det är bra om vi kan spara tid på detta sätt. Och jag anser också att det är bra att du förklarar med olika intressanta exempel, det hjälper att förstå bättre.

 4. Anonym says:

  Hej!
  Jag tycker att det går bra när du visar på skärmen Gunnar lagtexten, eftersom det är lätt att följa dig. När du bara prata om texten sidan eller kap. Det kan vara svårt att lysna allt vad du säger, så skärmen är jättehjälpsam!!

  • Krister says:

   Hej
   Jag förstår att det är lättare om man ser lagtexten på skärmen men problemet är att det tar längre tid. Tid som vi inte har gott om.
   Jag måste hålla ett relativt högt tempo för att vi ska hinna med det som kursen innehåller.
   Därför kör jag från och med nu utan att visa lagtexten.
   MVH
   Krister

 5. Anonym says:

  Hej! Jag har lyssnat igen filmen om avrundning men inte säker att jag förstår riktigt. Enligt SFF 22:1 ”öretal faller bort”. T.ex jag har inkomst 105,90 avrundat till 105 (inte 106). Är det rätt? Tack för hjälpen!

 6. Anonym says:

  Hej Krister,
  Kan du ladda upp lösningen för övningsexempel 2 (skatteberäkning) och övning 3 & 4 (bilförmån) på Canvas?
  Tack på förhand.

 7. Anonym says:

  Hej, du nämnde under övning1 genomgången att det kan bli poängavdrag om man gör fel i avrundningarna. Innebär det att tentan kommer ha poängavdrag vid fel svar? Eller innebär det att man då inte får poäng?

  • Krister says:

   Hej
   Det jag menade var att, om man gör avrundningsfel på tentamen så får man inte full poäng på frågan.
   MVH
   Krister

 8. Anonym says:

  Hej! Hoppas att läraren eller någon student kan hjälpa mig med denna övning: 4:15, sidan 41, boken Övningar i skatterätt. Övningen handlar om avyttring av näringsfastighet. Det står i lösningen sidan 170:

  Att redovisa i näringsverksamhet:
  Förbättrande reparation: 30.000kr.

  Jag förstår att enligt 26:2 IL återföras förbättrande reparationer och underhåll i näringsverksamhet. Men det finns inte förbättrande reparationer under beskattningsåret och fem föregående beskattningsåren eller hur?
  Tack på förhand!

  • Krister says:

   Hej
   Tyvärr blev det fel i listan över rekommenderade övningar.
   Övning 4:15 och 4:16 bör Ni göra först efter föreläsning 15, då vi går igenom beskattning av näringsfastighet.
   Jag har uppdaterat listan på kurshemsidan till version 2.

   Jag väntar med att besvara frågan till dess.

   Sorry 🙁

   MVH
   Krister

 9. Maria E. Coste says:

  Hej Krister!!

  Föreläsning 8 Filmerna funkar inte. Ingen av dem. Skulle du vara så snäll och kolla på dem?

  Tack på förhand!

 10. Anonym says:

  Hej Krister,

  Tack för filmen för föreläsning 7-2. Men filmerna för föreläsning 8 fungerar inte.

 11. Anonym says:

  Hej!
  Jag kan inte titta på filmerna F.8 del. 1 och 2. Det finkar inte fortfarande.

 12. Anonym says:

  Tack för filmerna!

 13. Anonym says:

  Hej!
  Jag märker att Visma avrundar siffror enligt vanlig regel, inte enligt 22:1 SFF. T.ex. om genomsnittsomkostnadsbelopp = 8.907,72 avrundat Visma till 8.908, inte 8.907

  • Krister says:

   Hej
   Ja, mindre bra att göra så vid manuella beräkningar,
   men 1 kr avrundning upp eller ned spelar mindre roll.
   MVH
   Krister

 14. Anonym says:

  Hej,
  Vi förstår inte riktigt hur vi ska använda informationen för att fylla i Visma. Vi har kollat instruktionsfilmen också men ändå kört fast med uppgiften. Vi undrar ifall du kan förklara lite mer på nästa föreläsning? 🙂

 15. Anonym says:

  Hej Krister!
  I slutet av föreläsning sa du att vi ses på onsdag, men enligt schemat har vi nästa föreläsning den 3 december på torsdag.

 16. Anonym says:

  Hej Krister!
  Övningsexempel 11. Varför konteras inte pengar som enskild näringsikare får in?
  T.ex, slututdelning från kund A, B. Varför konteras inte transaktionen så här:
  Debet 1910 eller 1930: 2000kr
  Kredit 1510: 2000kr

 17. Anonym says:

  Hej, undrar när inspelning på föreläsning 9 kommer?

 18. Anonym says:

  Hej Krister!
  Fantastisk förklaring har du gjort vid olika metod av lagtolkning.

 19. Anonym says:

  Hej!
  Jag är i en grupp, men jag har en del av uppgiften som är tydligare och lättare att förstå och en del som är svårare än andra medlemmar i gruppen. Betyder det att hela gruppens arbete inte kommer att uppskattas?
  Om jag inte är godkänd i uppgiften kan jag fortsätta med kursen och gå in i tentan?

  • Anonym says:

   Hej!
   God morgon! Du har skrivit i anslaget att Olles redovisningskonsult upptäckte en felkontering. Jag undrar om du skulle kan förklara begreppet lite mer. Varför blir inköp debet (kostnader ökar) när maskin kommer att bli kredit (maskin minskar) i här fället? Tack på förhand!

  • Krister says:

   Hej
   Jag har lämnat en förklaring på föreläsningen.
   Vänligen titta på filmen.
   MVH
   Krister

 20. Anonym says:

  Hej Krister!
  Under föreläsning 10 berättade du om slopad uppskovsränta vid bostadsförsäljning. Men vid övningsexempel 9 räknar du fortfarande schablonintäkt på uppskovsbelopp i beskattningsår 2021.

  • Krister says:

   Hej
   Skälet är att de nya reglerna träder ikraft 1 januari 2021 och tillämpas första gången beskattningsår 2021, dvs i den deklaration som lämnas in 2022.
   Kursen och tentamen gäller beskattningsår 2020 och för innevarande år gäller fortfarande reglerna om schablonintäkt på uppskovsbelopp enligt 47:11b IL.
   MVH
   Krister

 21. Anonym says:

  Hej Krister,
  Under seminariet när vi ska redovisa, räcker det med att ha mikrofonen för att prata då? Eller måste vi även ha på kameran?

 22. Anonym says:

  Hej!

  Hur kommer upplägget se ut på seminariet? Hittar inte riktigt någon information om hur seminariet är tänkt att genomföras och hur gruppen ska redovisa?

  Tack för svar

  • Krister says:

   Hej
   Jag har vid flera tillfällen under olika föreläsningar gått igenom hur seminariet går till.
   Vänligen titta på inspelningarna.
   Ett anslag finns också på kurshemsidan om vad som gäller för seminariet.
   MVH
   Krister

 23. Anonym says:

  Hej!
  Jag har en fråga om ävrda aktier i inlämningsuppgiften. Enligt 44:21 IL inträdde Olle i sin fars skattemässiga situation när han ärvde aktier. Om hans far köpte aktierna för x kr får han använda x kr som omkostnadsbelopp vid avyttring. I bouppteckningen var de upptagna till 83 kr/st. 83 kr är inte pris vid inköpet av aktierna. Vad är det? Tack på för hand!

  • Krister says:

   Hej
   Ja, om Olles pappa förvärvat akterna för t.ex 120 kr per styck då får Olle använda det värdet som omkostnadsbelopp.
   Värdet 83 kr i inlämningsuppgiften var det värde aktierna hade den dag Olles pappa avled. Värdet används sedan när bodelning och arvskifte äger rum.
   MVH
   Krister

 24. Anonym says:

  Hej Krister!
  Kan du skicka gamla tentauppgifter, så att vi ska veta vilka frågorna kommer ungefär.

  Tack

 25. Anonym says:

  Hej Krister!
  Under föreläsning 15, del 4 ger du exempel på AB Bygg. Då hänvisar du till 24:14 IL som stöder skattepliktig utdelning. Men jag ser ingen samband mellan 24:14 IL med skattepliktig utdelning. Bestämmelsen handlar om vinstandelsräntan.

  • Krister says:

   Hej
   Jag har angivit fel lagrum, det ska vara 25:3 st.2 IL och att 24:33 IL ej är tillämplig.
   MVH
   Krister

 26. Anonym says:

  Hej Krister!
  Kan du lägga lite tid på nästa föreläsning för att förklara övningar 4:12, 4:15 i boken Övningar i skatterätt? De handlar om avyttring av näringsfastighet. Du kan förklara bara hur man räknar förbättrande rep. och underhåll. Tack så mycket!

 27. Anonym says:

  Hej Krister!
  Jag har en fråga gällande den del utdelning och kapitalsvinst för kvalificedrade andelar som beskattas i inkomstslaget tjänst (57 kap. IL). När vi beräknar grundavdrag behöver vi info om fastställd förvärvinkomst. Sån utdelning och kapitalsvinst ingår inte i fastställd förvärvinkomst som ligger till grund för beräkning av grund avdrag eller hur?
  Tack på för hand!

  • Krister says:

   Hej
   Det är korrekt att tjänstebeskattade belopp enligt 57 kap. IL är inte grundavdragsberättigade, se 63:5 IL
   MVH
   Krister

 28. Anonym says:

  Hej Krister! På övningstentan 2020-01-15 uppgift 8 så har jag en fråga. När vi ska räkna på den statliga inkomstskatten så har du i facit räknat 5% på den andra skiktgränsen. Varför har du gjort detta? Hittar ingen lagrum som stödjer det.

  • Krister says:

   Hej
   Lösningsförslaget gällde beskattningsår 2019. Vi har en lagändring i 65:5 som gäller beskattningsår 2020.
   MVH
   Krister