MDH Beskattningsrätt HT-21 Föreläsning 1

Hej

Då var första föreläsningen gjord. Alltid lika nervöst och roligt. Men nog känds det att det var 1,5 år sedan man hade en fysisk föreläsning. Jag tyckte dock att det flöt på ganska bra. Vi hann med det jag planerade vilket alltid känns skönt.
Kom gärna med lite feedback, ros & ris.

Glöm inte att köpa lagtextsamlingen, den är mycket viktig!!

Glöm inte heller att anmäla grupper till inlämningsuppgiften 😉

Sköt om Er så hörs vi på onsdag, online 🙂

MVH
Krister

Bookmark the permalink.

135 Responses to MDH Beskattningsrätt HT-21 Föreläsning 1

  1. Anonym says:

    Tack för bra föreläsningar! Uppskattar när lärare lägger tid och energi på föreläsningar eftersom det för mig är ett viktigt sätt att lära mig på och förstå innehållet! Det märks att du vill att vi ska få ut så mycket som möjligt av föreläsningarna.

    • Krister says:

      Tack
      Alltid lika roligt med nöjda studenter. Jag har definitivt ambitionen att Ni ska lära er så mycket som möjligt under hela kursen.
      MVH
      Krister

  2. Anonym says:

    Bra föreläsning, innehållet var klart.

  3. Anonym says:

    Jag har egentligen en fråga om dagens föreläsning alltså nr 2 men det kanske går bra att ställa den här i alla fall. Nu får du ursäkta att det låter dumt men skatter har alltid varit ett ämne som jag haft svårt för att få grepp om och förstå…

    På sista bilderna på föreläsning 2 så presenterar du en tabell med skatt % och marginalskatt % för kommunalskatt på 32% vid olika inkomster. Om nu kommunalskatten ligger på 32% hur kommer du då fram till en varierande skatt % som i dom flesta fall är mycket lägre än 32 % för varje inkomst, är detta då efter avdrag man kan göra?

    • Krister says:

      Hej
      Det är inte helt lätt att få grepp om skatter, så du är långt ifrån ensam om den uppfattningen.

      Du har helt rätt rörande skälet till att % skatteuttaget blir lägre än kommunalskattesatsen. Det beror på att vi har ett så kallat grundavdrag som gör att den beskattningsbara inkomsten blir lägre än bruttoinkomsten. Till det kommer också olika skattereduktioner som sänker skatteuttaget.
      Vi kommer att gå igenom reglerna rörande skatteberäkning på föreläsning 3 och 4 så ha lite tålamod, allt vill bli solklart efter föreläsning 4. 🙂

      MVH
      Krister

  4. Anonym says:

    Hej Krister!
    Skulle vilja ställa två frågor.
    1. Kan du förnya länken för ”regler och anvisningar för examination” https://mdh.se/student/stod-studier/regler-rattigheter/regler-och-anvisningar-for-examination-1.3347. När jag följer länken då står det ”sidan kunde inte hittas”

    2. På den andra lektionen berättade du om lotterivinster och att i vissa fall kan vinsterna beskattas. Beskattas dem i inkomstlaget tjänst i så fall?

    Tack på förhand för svaret!

    • Krister says:

      Hej
      1. Jag har uppdaterat länken till examinationsreglerna i studiehandledningen. Här kommer länken också: Examinationregler

      2. Vinster på utländska lotterier (utanför EES-området) är skattepliktiga i inkomstslaget kapital, se 42:25 IL.
      vi kommer tillbaka till dessa regler när vi behandlar inkomstslaget kapital.

      MVH
      Krister

  5. Anonym says:

    Hej!
    Är det någon som kanske upplever samma problem som jag. När jag trycker på skatteberäkningen(F6) i Visma, då stänger programmet av sig själv. Inget sparas.

    Tack på förhand för svaret!

  6. Anonym says:

    Hej!
    Jag har en beräkningsfråga som gäller egenavgifter från hobbyverksamhet 2021 med tillfälliga regler.
    I lektionen sägs att man endast betalar ålderspensionsavgift som enligt lagen (1998:676) är 10,21%. Hur får man ”-367” i påförda egenavgifter då? 3 000*ålderspensionsavgift? Eller finns det ytterligare regler?

    Tack!

    • Krister says:

      Hej
      Enligt de tillfälliga reglerna fick man inte 25% i schablonavdrag utan endast 10%. Det betyder att resultatet efter schablonavdrag år 2020 blev 3 600 kr (4 000 – 400).
      Sen blev ålderspensionsavgiften 10,21% x 3 600 kr = 367,56 vilket avrundas till 367 kr.

      MVH
      Krister

  7. Anonym says:

    Hej!
    Angående övning 1. Hur kommer det sig att medlemsavgift på gym är skattefritt, men inte medlemsavgift på golfklubben? Du nämnde ju att det inte längre klassas som en lyxsport. Förstår inte varför det fortfarande är skattepliktigt?

    • Krister says:

      Hej

      Det är skillnad på medlemsavgift golfklubb och årskort på gym.
      Medlemsavgifter är personlig levnadskostnad och skattepliktig inkomst om arbetsgivaren betalar den.
      Årskort på gym är friskvårdsförmån och skattefri.
      För att få golfen skattefri som friskvård får det ej stå medlemsavgift. Det måste stå spelavgift golf eller liknande.

      MVH
      Krister

  8. Anonym says:

    Hej! Jag har ett par anmärkningar om dagens föreläsning

    1: Två av de videorna som publicerades är konstiga. I Föreläsning 6 del 2 och Föreläsning 7 del 1 så är ljudet inte synkat med bilden, ljudet ligger långt före så det blir lite svårt att hänga med i pp bilderna. Dessutom så står det att videorna är typ 45 minuter långa men de tar slut efter ca 25 minuter. (detta kan förstås vara ett problem bara för mig, men eftersom att 2/4 videor var normala så antog jag att det var något fel på de andra två)

    2: När du pratar om övningsexempel 10 så nämner du införmation som är utdaterad. Du pratar bland annat om 47 kap 11 b § IL som i våran upplaga har blivit upphävd.

    Kommer du att nämna detta och visa vad det blir för skillnad i övning 10 nu när denna § inte appliceras?

    Tack!

    • Anonym says:

      har samma problem faktiskt med video föreläsning 6 del 1, sen sidhänvisningarna stämmer inte

      • Krister says:

        Hej

        Jag beklagar att det blev ”synkproblem” mellan ljud och bild på filmen 6 del 1.
        Det är fixat nu 🙂

        MVH
        Krister

    • Krister says:

      Hej

      Jag beklagar, det blev fel i två av filmerna, den första filmen är nu fixad och den andra blir fixad under kvällen.

      När det gäller övningsexempel 9 och 47:11b IL, så ska Ni vara uppmärksamma på att frågan gällde beskattningsår 2019 och 2020.
      Om Ni tittar på tidigare lydelse av 47:11b IL, se sid 314 i Skattelagstiftning 21:2 och titta på övergångsbestämmelserna till (2020:1068) punkt 1, se sid 319 i Skattelagstiftning 21:2 så ser Ni att schablonintäkten ska beräknas för beskattningsår 2020. Den är dock borttagen från och med beskattningsår 2021.

      Jag kommer att kommer att förklara konsekvenserna av lagändringen på nästa föreläsning.

      MVH
      Krister

  9. Anonym says:

    Hej!

    Jag har några frågor efter föreläsning 6, ville sammanfatta de tills föreläsningen den 22/11.

    1. När vi gick igenom övningsexempel 9 var målning av kök för låg summa, blir det skillnad om man gör flera saker under et år som tillsammans överstiger 5 000 kr eller är det detaljen att de var och en ska överstiga 5 000 kr?

    2. Vad är det för ruta du pratar om i F6 del 3 28:51? Du pratar om något till 47:7 st. 2 och 47:8 st. 2. Jag hittar inte riktigt det du pratar om heller även om jag kontrollerar i tidigare lydelser.

    3. Nu var det uppgifter för beskattningsår 2020, kan vi på tentamen få uppgifter som berör tidigare beskattningsår som kräver att vi går till tidigare lydelser?

    4. Denna fråga kanske är svår att besvara, men om man renoverar köket. Bostadsrätten var inte ny vid anskaffningen, om man öppnar upp en vägg mellan kök och vardagsrum, räknas det som en ombyggnation? Eller ska man enbart se det som en reparation som förbättrar skicket jämfört med skicket vid anskaffningstidpunkten?

    5. Sen har jag en fundering kring förmånsbil. Om jag har en förmånsbil med fritt drivmedel, osäker på hur man gick tillväga vid uträkningen ut detta. Har du lust att förtydliga detta?

    Men om jag då har drygt 50 km till mitt tjänsteställe, och jag tjänar på att ta förmånsbilen istället för andra trafikmedel, ska ena turen ha en tidsvinst på 2h eller är det tur och retur som ska ha en tidsvinst på 2h? Och kan man isf göra avdrag på arbetsresans kostnad (om alla villkor uppfylls) fastän man har fritt drivmedel och endast förmånsbeskattas för privata turer, för den summa som överstiger 11 000 kr? Hoppas jag var tydlig nog.

    6. Sen har jag en fundering angående tjänsteresa med övernattning, om jag bor i Eskilstuna och arbetar i Västerås och det är 50 km mellan tjänsteställe och bostadsort. Var det då man behövde ha övernattning utanför radien på 50 km från tjänsteställe OCH bostad?

    7. Övningsexempel 10: Om det nu hade funnits en gåvoskatt, hade Ulf fått betala gåvoskatt och övertagit den framtida skatteskulden som skulle ha inträffat vid en försäljning om den fasta egendomen överlåtits genom gåva?

  10. Anonym says:

    Hej, jag har problem med att ladda ner visma. Jag har en PC som använder windows 10 och google chrome som webbläsaremen visma kan ändå inte bli nedladdat. Jag har fått aktiveringsmailet från de men när jag klickar på nedladdningen så händer det inget.

    • Krister says:

      Hej

      Försök att kopiera länken från mailet och klistra in länken i en webbläsare.
      Prova olika webbläsare om du eventuellt har spärrat för ”popup fönster” i webbläsaren.

      MVH
      Krister

  11. Anonym says:

    Hej!
    Skulle du kunna gå igenom inlämningsuppgiften en gång till? Vi skulle behöva få förklarat hur vi använda oss av informationen i Vismas skatteprogram. Exempelvis 1), hur ska vi redovisa lagervärdet i Visma? osv.
    Eller ska vi göra alla sådana beräkningar vid sidan om med hjälp av lagboken, och använda oss av Visma för bara enstaka uträkningar? Vi förstår inte hur programmet ska användas och har därför inte kommit någonvart.

  12. Anonym says:

    Hej!
    När man ska föra in hennes personuppgifter i Visma ska man välja att lämna deklaration i elektronisk eller pappersform?

  13. Anonym says:

    Hej!
    Vänligen förtydliga vad detta betyder ”30% av utdelningen i innehållen i skatt”. Inlämningsuppgift, sida 5.

    Tack på förhand!

  14. Anonym says:

    Hej!
    Vänligen förtydliga 59:1a IL gällande pensionssparavdraget. Det står att man kan göra avdrag om man har (1)inkomst av anställning ELLER (2) inkomst av näringsverksamhet. Betyder det att man behöver välja mellan de inbetalda försäkringspremier när man beräknar allmänna avdrag eller man kan samla ihop de inbetalda försäkringspremierna vid beräkningen?
    Tack på förhand för svaret!

    • Krister says:

      Hej
      Frågan är relevant för inlämningsuppgiften.
      Ni får resonera er fram till en lösning och förklara hur ni tänkt på seminariet.
      MVH
      Krister

  15. Anonym says:

    Hej! kommer seminariumet vara digitalt eller på plats?

    • Krister says:

      Hej
      Seminariet görs digitalt.
      För att få godkänt på seminariet måste du vara aktiv under seminariet och du måste ha webbkameran påslagen.
      MVH
      Krister

  16. Anonym says:

    Hejsan!
    Jag har en fråga kring courtage. Eftersom en uträkning på courtage inte var med i exemplet som du gick igenom kring aktier så undrar jag hur man ska hantera courtaget vid försäljningen i tabellen? Jag menar då den andra tabellen du gick igenom där man endast redovisade försäljningarna. Ska man ta (antalet aktier x försäljningspriset) x 0,5 % i courtage eller ska man använda sig av courtagen som man får fram när man beräknar köpen?

  17. Linda says:

    Hej!
    Jag funderar lite på det här med lagerreserv, varför och hur använder man sig av denna skatteplaneringsmetod? Tänker att om man nu skattemässigt vill trycka upp värdet för lager varför har man då lagt in en möjlighet för företag att få ner värdet? Eller tänker jag helt fel nu?

    • Krister says:

      Hej
      Lagstiftaren har bestämt att det ska finnas en alternativregel för att hantera så kallad värdeminskning på grund av inkurens.
      MVH
      Krister

  18. Linda says:

    Sen tänkte jag också på det här med att man måste… på heder och samvete intyga att inventeringen är korrekt osv… ofta när man gör en inventering så är det ju en stor grupp anställda som räknar varorna och många kanske inte förstår riktigt vad det är dom håller på med så hur kan man då egentligen intyga att allt gjorts korrekt och vad kan konsekvenserna bli?

  19. Anonym says:

    Hej!

    Jag har en fråga som gäller IL kapital. Övningsuppgift 4,16. sida 40.Om avhårdningsagregatet som inte fanns tidigare i huset skulle överstiga beloppsgräns, ska vi göra nån avskrivning innan avdraget då? Det räknas som förbättringsutgift. Tack på förhand för svaret!

    • Krister says:

      Hej
      De förbättringsutgifter som räknas till ”ny- till- eller ombyggnad” ska inte värdeminskas och har ingen tidsgräns. Det är endast de utgifter som är reparationer, som har tidsgäns och ska värdeminskas. Om avhärdningsaggegatet, i frågan, hade kostat 5 000 kr eller mer så hade det varit avdragsgillt till hela beloppet.

      MVH
      Krister

  20. Anonym says:

    Hej! Jag har ingen fråga, mer än fundering inför föreläsningen på måndag 29/11. Ljudet på liveföreläsningen var hackig, men reflekterade över att den även hackade på inspelningen. Har du reflekterat över detta? Tänker på hur det blir på måndag☺️

    • Krister says:

      Hej
      Jag har fixat ljudet, hoppas jag ;). Det var inte internetproblem, eftersom problemen kvarstod på inspelningen.
      Det var en inställning på den ljudmixer jag använder som förorsakade att ljudet ”klippte”
      MVH
      Krister

  21. Anonym says:

    Hej!
    Jag har en fråga om tidsfrister.
    När det gällde möjligheten att begära omprövning och överklagan fanns det olika tidsfrister som gäller. Jag har svårt att förstå 66:8 SFL/67:13 SFL med två månaders fristen. Om ett beslut meddelas efter 30 juni efter det sjätte året efter utgången av det kalenderår då beskattningsåret har gått ut och den som det gäller fått ta del av det efter utgången av oktober månad samma år, får en begäran om omprövning komma in inom två månader från den dag då den som beslutet gäller fick del av det.

    Jag tror jag har svårt att förstå processen (vet att det är skillnad på omprövning och överklagande) men att det är liknande tidsfrister. Men 66:8 SFL, om beslutet meddelas 1 augusti är ju två månaders fristen fortfarande inom det sjätte året? Eller är det ifall beslutet skulle meddelas 31/12 som det är till fördel för den skattskyldige att få två månader på sig på det sjunde året? Eller är det något jag missar?

    66:7 SFL/67:12 SFL, det sjätte året efter utgången av beskattningsåret. Om det är beskattningsår 2021, kan man begära omprövning t.o.m. 31/12 2027? Har svårt att förstå ”det sjätte året efter utgången av beskattningsåret”

  22. Anonym says:

    Du ville bli påmind om vem som kan applicera förenklat årsbokslut

    • Krister says:

      Hej
      Tack
      Reglerna om vem som får avsluta med förenklat årsbkslut finns i 6 kap. 3 § st. 2 i Bokföringslagen, sid 1087 i boken Skattelagstiftning.
      MVH
      Krister

  23. Anonym says:

    Hej!
    Jag har en fundering angående inlämningsuppgiften, vi ska ju tänka på minsta möjliga skatt. Kan det vara så att man inte ska göra maximala avskrivningar och överavskrivningar för att det är minsta möjliga skatt och inte minsta möjliga vinst vi vill uppnå?

  24. Anonym says:

    Hej, jag har ett problem med visma skatteprogrammet. Den kan inte läsa in bokstaverna å,ä,ö. Det gör att det blir helt knas när jag ska lägga in uppgifter

    • Krister says:

      Hej
      Det beror nog på att du har ett annnat språk än svenska inställt för ditt tangentbord.

      MVH
      Krister

  25. Anonym says:

    Borttaget >> 26:11 Redovisning i självdeklaration bild 61 förstår inte riktigt denna hänvisning

  26. Anonym says:

    Hej!
    Under föreläsning 10 har vi gått genom skatteplanering i Visma Proffs. När du förklarar beräkningen av expansionsfond(FILM: Föreläsning 10 del 4, 23:35), då säger du att du kommer att förklara skillnaden melan vårt(226 137)och programmets(226 845) resultat. Jag kanske missade det, men kunde inte hitta förklaringen vidare i filmen. Tack på förhand för svaret.

  27. Anonym says:

    Hej!
    Var kan man hitta en konverteringstabell för att slå ihop flera konton? Vi i gruppen har försökt få fram en sådan men hittar inte på skatteverkets hemsida eller någon annanstans. Var har du hittat en sådan?
    Tack!

  28. Anonym says:

    Hej!
    När man gör skattesimuleringar i Visma, ser vi i den sista fliken ”skatter/avgifter i näringsverksamhet” posten ”återbetalning av expansionsfondskatt”, även om man inte återför någonting i året. Varför är det så och hur beräknar man beloppet i så fall?

    • Krister says:

      Hej

      Det beror på övergångsbestämmelserna 2018:1206 punkten 8, sid 317 i Skatttelagstiftningsboken.
      Den ingående expansionsfonden återförs till beskattning och då återbetalas expansionsfondskatten på 22%, samtidigt som samma belopp återavsätts med den nya expansionsfondskatten på 20,6%.
      Det beyder att skillnaden 1,4% (22%-20,6%) återbetalas till den skattskyldige, dvs 1,4% x ingående expansionsfonden blir återbetald expansionsfondskatt

      MVH
      Krister

  29. Anonym says:

    Hej!
    Visma beräknar jobbskatteavdrag på något annat sätt vilket betyder att det inte stämmer med 67:7 IL. Det händer endast när skattesatsen skilljer sig från 32%. Låt mig ge ett exempel. Ifall arbetsinkomsten är mellan 8,08 och 13,54 prisbasbelopp, då har man grundavdrag på 14000 kr. Vi tar Eskilstuna, 34,123% i kommunal skatt. Då blir beräkningen: (2,323*47600-14000)*0,34123=32 254 kr efter avrundning. Programmet visar 31 724 kr. Vad kan det berå på? Eller beräknar jag fel? Tack!

    • Krister says:

      Hej
      Mycket bra fråga, jag har aldrig kontrollräknat visma programmets beräkning av jobskatteavdrag vid registrering av bosättning i olika kommuner.
      Nu blev jag tvungen att lära mig något nytt 🙂

      Diffen du beskriver beror på följande:
      I dialogrutan för grunduppgifter i Vismas program så står det rubriken ”Kommunal skattesats m m”. Det är just förkortningen medmera (mm) som är förklaringen.
      När du väljer Kommun: Eskilstuna och Tillhör: Svenska kyrkan och sedan väljer olika församlingar så får du olika belopp under ”Summa kommunalskattesats och avgifter”.
      Om du t.ex. väljer Församling: Husby -rekarne församling så får du ett belopp på 34,123% precis som du skriver. Problemet nu är att den här siffran är inte kommunalskattesatsen i Eskilstuna och därför stämmer inte din uträkning med skatteprogrammets jobbskatteavdrag.

      För att förstå det här måste vi börja med att renodla siffran för ”kommunalskattesats och avgifter” till att endast innefatta ”kommunalskatt och begravningsavgift” för att därefter plocka bort begravningsavgiften för att få fram den kommunala skattesatsen. Vi börjar då med att under Tillhör: istället för ”Svenska kykan” väljer vi ”Enbart begravningsavgift” Nu blir skattesatsen inklusive begravningsavgift 33,103%.
      Därefter går vi ut på nätet till Kammarkollegiets författningssamling: KMAFS 2020:5 https://www.kammarkollegiet.se/download/18.4f9c3c831768410753714519/1609243024393/F%C3%B6reskrift%20begravningsavgift%20KAMFS%202021.pdf och där kan vi läsa att begravningsavgiften för år 2021 är fastställd till 0,253 kr per ”100-lapp” dvs 0,253%. Om vi då tar 33,103% – 0,253% då får vi den rena kommunalskatten dvs 32,85% för Eskilstuna kommun.

      Om du nu tillämpar 67:7 IL på en inkomst mellan 8,08 och 13,54 prisbasbelopp så får du följande uträkning: (2,323 x 47 600 – 14 000) x 32,85% (vilket är den ”rena” kommunalskatten) = 31 724,82 >>> 31 724 kronor vilket är det jobbskatteavdrag som visma visar i sin skatteuträkning.

      Slutsats: programmet följer lagtexten och räknar helt rätt 🙂

      Tack för frågan, då har jag lärt mig något nytt igen och på nästa kurs säger man ”världsvant” . ”Som Ni alla säkert vet ingår avgifter i ”Kommunalskattesater mm”………”
      Det är det som kan kallas kursutveckling 🙂 🙂

      Sköt om Er
      MVH
      Krister

  30. Anonym says:

    Hej! Jag har en fundering angående värdeminskningsavdrag på reparationer. Ska man göra värdeminskningsavdrag oavsett vad för reparation det är? På en övningsuppgift vi gick igenom gjorde vi värdeminskningsavdrag på en spis. Ska man även göra avdrag på t.ex. ommålning av fasad?

    • Krister says:

      Hej
      Målsättningen är klar i inlämningsuppgiften. Lägsta möjliga skatt. Ta ett beslut och motivera beslutet på seminariet.
      MVH
      Krister

  31. Anonym says:

    Hej! Jag har svårt att förstå formuleringen kring de ärvda aktierna på inlämningsuppgiften. Är 458 000 kr intäkt exklusive eller inklusive courtage?

    För även om hon ärvt de, betalar man väl courtage vid försäljning?

  32. Anonym says:

    Hej

    Jag har några frågor angående alternativ 2 och 3 vid beräkning av underlaget till gränsbeloppet.

    Alternativ 2, 57:25 för andelar förvärvade före år 1990, förstår att det är mellan 1970 och 1989 och att man räknar ut det justerade separat om det är flera anskaffningar mellan dessa årtal. Vad har ovillkorliga kapitaltillskott med detta att göra? Betyder sista meningen att man indexerar även för ovillkorade kapitaltillskott? Ser i övning 16 att vi bara lägger till 300 000. Men förstår inte hur man utifrån 57:25 ska förstå att man bara adderar 300 000.

    Alternativ 3, 57:26, denna tar man alltså endast (anskaffningsutgiften / totala antalet aktier) x antal aktier? Hur ska man förstå detta utifrån 57:26? Jag har strukti under ”fördelat med lika belopp på andelarna i företaget, men det finns så mkt mer information i uppgiften.

    Hur gör man om man nu anskaffat aktier åren 1987, 1991 och 2001? Är endast alternativ 1 tillämplig då vid beräkning av underlaget för gränsbeloppet eller inkluderas alla tre år i alternativ 1, endast 1987 i alternativ 2 och 1989 och 1991 i alternativ 3? Hoppas du förstår mina frågor

  33. Anonym says:

    Hej Krister!
    Ang. bilförmån: Visst var det så att Visma räknade fel på detta, och vi ska räkna ut det på egen hand på inlämningsuppgiften? Tack på förhand.

    • Krister says:

      Hej
      Nej, jag sa att det var på en specifik bilmodell som de räknade fel. Ni måste kontrollräkna uppgifterna.
      MVH
      Krister

  34. Anonym says:

    Hej!

    Behöver vi skriva ut materialet eller räcker det med att vi har ett dokument på datorn?
    Det blir annars väldigt många sidor som ska skrivas ut.

    • Anonym says:

      Krister sa på en föreläsning att vi inte behövde ha den utskriven utan att det räckte med dokumentet.

    • Krister says:

      Hej
      Ni ska skriva ut så mycket material som ni behöver för att förklara vad ni gjort i programmet.
      MVH
      Krister

      • Anonym says:

        Menar du att vi inte får förklara hur vi gått tillväga utifrån det material vi har i ett dokument på datorn?

        • Krister says:

          Hej
          Nej, det menar jag inte.
          Ni får använda det ni behöver för att kunna förklara på seminariet vad ni gjort och hur ni gjort lösningen i inlämningsuppgiften.
          MVH
          Krister

  35. Anonym says:

    Hej Krister!
    Jag försöker komma in på databasen ”Juno” men lyckas inte, vet du ifall det är problem med databaserna efter it-strulet?

    • Krister says:

      Hej
      Kan vara kvarstående fel.
      Jag kommer in i databasen men det står ett felmeddelande vid inloggningen så det kanske inte fungerar för studenterna ännu 🙁
      MVH
      Krister

  36. Anonym says:

    Hej Krister!

    Gällande seminariumet, behöver få lite klarhet angående om jag behöver skriva ut papperna till i morgon eller om det räcker med att jag har mitt dokument på datorn för att lösa uppgiften?
    Jag befinner mig utomlands för tillfälligt och har ingen skrivare, där av min fråga, för annars behöver jag lösa det, idag.

    • Krister says:

      Hej
      Du ska ha tillgång till det material som Du behöver för att kunna förklara vad ni gjort och varför.
      MVH
      Krister

  37. Anonym says:

    Hej!
    Har tittat om lektionerna om AB beskatting och fåmansföretag, och en fråga dyker upp. Kan andel i fåmansföretag vara näringsbetingad? Om ja, hur beskattas man i så fall?

    • Krister says:

      Hej
      Ja, en andel i ett fåmansföretag kan vara näringsbetingad. Utedlningen blir då skattefri hos mottagande bolag.
      Om en vidareutdelning ges på en kvalificerad andel så tillämpas reglerna i 57 kap. IL
      MVH
      Krister

  38. Anonym says:

    Hej! Jag går genom gamla tentor och har en fråga som gäller beräkningen i uppgift 7(Nils och aktier). När vi beräknar underskott i kapital, då tar vi 70% av kapitalförlust på aktieförsäljning (0,7*524 345). Varför beräknar vi inte räntekostnaderna på samma sätt? Vi tar hela summan i slutlig beräkningen, dvs. ej 0,7 av 145 800. Varför skulle vi inte kunna räkna såhär: (-524 345-145 800)*0,7 + alla intäkter=underskott i kapital. Tack!

  39. Anonym says:

    Gällande sista frågan. Jag ber om ursäkt, hittade svaret själv i 48:20 IL

  40. Anonym says:

    Hej! Jag förstår inte vad ett Fastighetstaxeringsvärde används till

    • Krister says:

      Hej
      I inlämningsuppgiften, för att beräkna fastighetsavgiften, se Lag (2007:1398) om kommunal fastighetsavgift.
      MVH
      Krister

  41. Anonym says:

    Hej!
    jag har en fråga som gäller övningsuppgift 12 från föreläsningarna. När räntefördelningen beräknas i början av uppgiften så multipliceras expansionsfonden med 0,78.
    Enl. 33:8 led 5 IL, så ska expansionsfonden beräknas med 0,794. Varför används 0,78 i uppgiften?

    Tack!

    • Krister says:

      Hej
      Vi tillämpar tidigare lydelse av 33:8 IL enligt övergånsbestämmelser 2018:1206 punkt 6, sid 317 i Skattelagstiftningen upplaga 21:2.

      MVH
      Krister

  42. Anonym says:

    Hej! Jag har en fråga kring övningsexempel 7 från föreläsning 6 del 3. Du pratar om tröghetsregeln och breddar frågan ifall ägarna skulle ha sålt villan 2021 istället för februari 2020. Villan sågs som en privatbostad 2018 och 2019 enligt 2:11. Även år 2020 när den såldes i februari. Men den sågs inte som en privatbostad 2020 om villan säljs 2021 är det pga. Att 2020 är sista året och att man utgår från 2:10? Att i slutet av året 2020 ses det som en näringsfastighet och att det då automatiskt blir from 1/1 2020. Eller vad beror det på?

    • Krister says:

      Hej
      Ja det är helt rätt, prövningen sker i slutet av året om inte fastigheten sålts under året och gäller från årets början.
      MVH
      Krister

  43. Linda says:

    Hej! Jag sitter och kollar om föreläsningen om bostadsförsäljning och det kom upp en liten fundering, jag kanske bara krånglar till det men tänkte att det var bäst att kolla med dig ändå. Angående uppskov, det krävs att bostaden anses vara en privatbostad och en permanentbostad. Just med permanentbostad funderar jag på om man hyr ut bostaden innan försäljning men på ett sätt som gör att det fortfarande klassas som privatbostad, kan man då inte få uppskov eftersom ursprungsbostaden då inte anses vara en permanentbostad då eller har jag förstått det fel?

    • Krister says:

      Hej
      Du måste klara rekvisiten i 47:3 st.2 IL för att kunna få uppskov.
      Du kan t.ex. hyra ut den ett år innan försäljningen om du klarar rekvisitet i 47:3 st. 2 punkt 2 IL.
      MVH
      Krister

  44. Anonym says:

    Hej!

    Jag har en fråga om tidsgränsen för förbättringsutgifter 45:12 IL. Det står ”… hänför sig till beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren…”. Om vi har beskattningsår 2021, får man göra avdrag på reparationer gjorda under 2016 för att det tillhör det femte året före beskattningsåret? Jag vet att du brukar prata om de fem senaste åren men du har även sagt vid tillfälle beskattningsåret och fem föregående år.

    • Krister says:

      Hej
      Ja, det är riktigt du får avdrag för åtgärder gjorda år 2016 eller senare om de medfört att fastigheten är i bättre skick vid avyttringen än vid förvärvet.

      MVH
      Krister

  45. Anonym says:

    Hej Krister! Jag undrar i vilken paragraf det står om ny-, till- eller ombyggnation. Eller ska man förstå att det hänger ihop med förbättringsutgift i 44:14 och 45:11-12 IL?

    • Krister says:

      Hej
      Det finns inget lagrum för enbart ny- till- ombyggnad.
      Det är helt rätt att man kan dra slutsatsen vad som gäller utifrån 44:14 och 45:11 samt 25:12 e contrario.

      MVH
      Krister

  46. Anonym says:

    En följdfråga till ovanstående fråga. Har gått igenom F6 del 3 där du pratar om övningsuppgift 9. Garage och altan räknas som ny-, till- eller ombyggnation. Där nämner du 5 000 kr gränsen, är det pga. 45:11? Att ny-, till- eller ombyggnation är en förbättringsutgift och att det enda kravet då är 5 000 kr. Men att förbättrande reparationer även har 5 000, 5 år och ”i bättre skick” som rekvisit enligt 45:12 IL?

  47. Anonym says:

    Hej Krister, jag har även en fråga angående övning 9 i f6 del 3, du säger att om man inte kan tillämpa 47:7 ska man tillämpa 47:8 med hela beloppet. Är det pga. den tillfälliga lag som fanns 2016 – juni 2020? Eftersom man då inte skulle ta hänsyn till beloppsgränsen på 3 000 000 x andel?

    • Krister says:

      Hej
      Nej, det har ingenting att göra med ”den tillfälliga lagen” eller beloppsgränsen.
      Du kan tillämpa preliminärt uppskov enligt 47:8 IL när du inte kan göra slutligt uppskovsavdrag enligt 47:7 IL
      MVH
      Krister

  48. Anonym says:

    Hej Krister! På många av uppgifterna vi går igenom säger du att vi inte kan räkna ut skatteeffekten eftersom vi inte vet hela bilden av varje inkomstslag. Kan vi ställas inför en uppgift på tentamen där vi kan räkna ut skatteeffekten för att vi har all information? Kommer det i sådana fall likna inlämningsuppgiften att räkna ut flera olika transaktioner i en uppgift?

    • Krister says:

      Hej
      Tentamensfrågorna liknar de frågor som ni har på exempeltentamen på kurshemsidan.
      Tentamen liknar inte inlämningsuppgiften.
      MVH
      Krister

  49. Anonym says:

    Hej Krister!
    Känner mig lite snurrig av allt läsande mellan olika paragrafer. Jag har lite svårt att förstå de olika paragraferna kring uppskov. 47:9 st. 1 hänvisar till 47:7 st. 1 punkten 3 och 47:8. Dessa två paragrafer tolkar jag som att de är preliminära uppskov och att man därför ska ”sluträkna” sen enligt 47:9 och att den summan därför återförs (som i övningsuppg. 9). och sedan sluträknas enligt 47:9 st. 2.

    Men om man köper en ersättningsbostad samma år som avyttringen för ursprungsbostaden och bosätter sig i ersättningsbostaden senast 2 maj året därefter då är 47:7 st. 1, punkt 1-2 tillämplig och då är inte 47:9 tillämplig överhuvudtaget? Eftersom uppskovet beskattas vid nästa försäljning?

    Betyder det att 47:9 IL endast är tillämplig när man gjort preliminära uppskov med anledning av 47:7 punkten 3 och 47:8?

    • Krister says:

      Hej
      Det verkar som om du förstått det rätt.
      Det står i 47:9 st.1 IL att paragrafen tillämps om du fått preliminärt uppskov enligt 47:7 st.1 p.3 eller 47:8 IL.
      MVH
      Krister

  50. Anonym says:

    Hej Krister!
    I f7 del 2, tid: 38:00, pratar du om ifall summa i övningsuppgiften hade blivit positiv och därför en vinst, att 100% hade varit skattepliktigt. Enligt vilken paragraf? Jag förstår inte vilken delsummering du menar att vi behöver göra för att inte gå fel, att vi ska summera alla aktiers försäljningars resultat?
    I samma övningsuppgift nämner du även att vi behöver ha koll på fondemission, split och nyemission, hur bokför man de på en aktietransaktion?

    • Krister says:

      Hej
      För att kunna tillämpa 48:20a IL så måste du summera alla skattepliktiga kapitalvinster och från den summan dra ifrån alla avdragsgilla kapitalförluster.
      Om resultatet är positivt blirr 100 % skattepliktigt om resultatet blir negativt är 70% avdragsgillt.
      MVH
      Krister

  51. Anonym says:

    Hej!

    Försöker att reda ut beskattningen av fåmansföretag. Skulle vilja fråga hur man räknar utnyttjat gränsbelopp vid försäljning efter utdelning när årets utdelning överstiger gränsbeloppet, och sedan sker även en aktieförsäljning. Tack!

    • Krister says:

      Hej
      Om du förbrukar allt gränsbelopp mot utdelningen så finns inget kvarvarande gränsbelopp att dra mot kapitalvinst vid senare försäljning samma år.
      MVH
      Krister

  52. Anonym says:

    Hej!
    Har gått genom gamla tentor, men förstår inte riktigt hur vi ska använda uppgifterna om preliminär skatt (”30% av utdelningen är innehållen i
    preliminärskatt”). När man analyserar svarförslag, då ser man att förslagen avslutas utan hänsyn till inbetald preliminärskatt. Varför?

    • Krister says:

      Hej
      Du måste läsa frågan noggrant och besvara den.
      Ibland finns uppgifter med i frågan som inte ska användas för att räkna ut svaret.
      Om jag frågar efter slutlig skatt så är preliminärskatt ointressant.
      Om jag frågar efter eventuell överskjutande skatt eller kvarskatt då blir betald preliminärskatt relevant.

      MVH
      Krister

  53. Anonym says:

    Hej Krister!

    Jag har svårt att förstå i vilken paragraf det står att man ska göra värdeminskningsavdrag. Du säger på en föreläsning att vi ska göra det för att visa att vi förstår lagen, men vart står detta?

    • Krister Frost says:

      Hej
      Det är åtgärdens värde vid avyttringstidpunkten som får dras av, vilket kan utläsas ur 45:12 IL

  54. Anonym says:

    Hej Krister!
    Jag har en fråga angående avskrivning enligt och utöver plan. I F8 del 4 minut: ca 22 pratar du om huruvida när man köper in en tillgång eller säljer en tillgång i beräkningen av avskrivningsunderlaget. Du nämner att det spelar ingen roll när på året man köper in en tillgång för avskrivningens skull, man kan köpa en tillgång 31/12 och ändå göra full avskrivning. Är det att man får göra maximal tillåten överavskrivning på tillgången trots att man inte ägt den hela året?

    Men att när det gäller avskrivning enligt plan påverkas den årliga avskrivningens storlek av när på året tillgången är inköpt?

    • Krister says:

      Hej

      Det är helt rätt, när det gäller överavskrivningen så spelar det ingen roll när under året man anskaffar inventariet. Avskrivningsprocenten styrs endast av räkenskapsårets längd.

      När det gäller avvskrivning enligt plan så är det god redovisningssed som gäller.

      Det innebär bland annat att:
      – avskrivningen SKA påbörjas det år tillgången tas i bruk,
      – avskrivning FÅR göras med lika stora belopp varje år oavsett om tillgången varit i bruk endast en del av räkenskapsåret,
      – avskrivning BEHÖVER INTE göras det år tillgången avyttras,
      – nyttjandeperioden för maskiner, inventarier och immateriella anläggningstillgångar FÅR bestämmas till fem år.
      Se BFNAR 2017:3 Årsbokslut punkterna 9.23 och 9.27

      Det är viktigt att man är konsekvent i företagets redovisning och när det står ”FÅR” så är det frivilligt och när det står ”SKA” är det tvingande.

      MVH
      Krister

  55. Anonym says:

    Hej!
    Hur vet man om det är skattepliktig eller ej för vinster lotterier och spel i inkomstlaget tjänst utanför EES-området?

  56. Anonym says:

    Hejsan!
    Jag har en fundering kring facit till tentan från 29/3-21. Facit på fråga 7 undrar jag varför den första försäljningen för STRAND A inte tas med?

  57. Anonym says:

    Hej!

    På tentamen publicerad från 14 januari 2021 redovisar du på svarsförslaget att expansionsfonden ska uppgå till 407 400 kr. Hur kommer du fram till detta? Ska man inte ta kapitalunderlaget för expansionsfonden (725 400) multiplicerat med 125,94% eftersom han vill göra en maximal avsättning?

  58. Anonym says:

    Hej Krister! Jag sitter och kollar på föreläsning 10 del 2 övningsexmpel 12 när du går igenom 33:5 IL. Jag vet att du pratar om tågordningen RPE. Du pratar om att 33:5 IL är komplicerad och jag förstår inte hur man ska tolka paragrafen som du säger, vad menar du med nerifrån och upp? För även som det står i paragrafen så är expansionsfond och periodiseringsfond isf i ”rätt” ordning, men inte egenavgifterna. När jag läser juno tolkar jag paragrafen som du säger, men jag vet inte hur jag själv ska förstå detta utifrån lagtexten under tentamen. Jag tycker paragrafen är väldigt otydlig och förstår som sagt inte det du säger att den reglerar.

  59. Anonym says:

    Hur kommer det sig att du inte gör någon ”skattereduktion för förvärvsinkomsten” på någon av dina lösningsförslag på tidigare tentor? I och med att den beskattningsbara förvärvsinkomsten överstiger 240 000 kr undrar jag varför du inte gör ett avdrag på 1 500 kr här?

  60. Anonym says:

    Hej!
    Från vilken paragraf utgår att andelar i fåmansföretag förvaravade före år 1970 ska vid beräkning av omkostnadsbelopp(alternativ 2) multipliceras med index 1970. Nämligen, 5,04. Tack!

  61. Anonym says:

    Hej!
    Det finns vissa uppgifter i övningsboken som inte är besvarade. Vi har endast 2 lektioner kvar, då hinner vi väl inte att gå igenom alla lösningar. Finns det någon chans att få veta lösningsförslag på uppgifterna 2.6 och 5.13?

    • Krister says:

      Hej
      Jag har inte gjort någon lösning till dessa uppgifter så Du kan hoppa över dem.
      MVH
      Krister

  62. Anonym says:

    Hej!
    Vad för miniräknare är tillåten på tentan?
    Visst är en grafritande räknare ok? (Givet att minnet är rensat)

    • Krister says:

      Hej
      Det bör vara en ej programmerbar miniräknare.
      Det är svårt för tentamensvakter att kontrollera att minnet är rensat.
      MVH
      Krister

  63. Anonym says:

    Hej!
    På den andra tentan som ligger uppe på kurshemsidan så förstår jag inte hur du har beräknat i facit på fråga 9. Det gäller alt. 3 för beskattningsår 2020 för Hanna. Hur har du tänkt med de siffror som står i beräkningen? Får inte ihop det när jag beräknar den.

    • Krister says:

      Hej
      Det är ett fel i förklaringen av beloppet. Ska vara 38 000 000 / 20 000 x 6 000.
      Jag har uppdaterat lösningsförslaget, markerat ändringen med rött.
      Sorry 🙁
      Tack för påpekandet.
      MVH
      Krister

  64. Anonym says:

    Hej!
    I lösningsförslaget till övningsboken, uppgift 5:9 tar de Statslåneräntan som 1% och inte 0% samt Inkomstbasbelopp som 68000 och inte 68200. Kan det vara fel i lösningsförslaget där?
    Mvh

    • Krister says:

      Hej
      Se inledningen i övningsboken sidorna 9 och 10 där de anger vilka belopps som används i deras lösningar
      MVH
      Krister

  65. Anonym says:

    Hej Krister, på föreläsning 13 del 4 skriver du att den del av utdelningen som tjänstebeskattas inte är sjukpenninggrundande och ej grund för allmän pensionsavgift. Står detta i någon paragraf?

  66. Anonym says:

    Hej!
    På den 15:e föreläsningen del 4 berättade du om olika ”typer” av företag samt att utdelningar kan vara skattepliktiga och skattefria. Jag förstår inte hänvisningar till 24:17 IL och 24:14 IL när det gäller utdelningar från AB Byggare respektive AB Byggförvaltning. 24:17 handlar om HB och utländska JP. 24:14 handlar om vinstandelsräntan och lån. Kan du förklara det litegran, tack!

    • Krister says:

      Hej
      Det var fel hänvisningar på bilden.
      JAg har rättat till misstaget
      Sorry 🙁
      Tack för påpekandet 🙂
      MVH
      Krister

  67. Anonyma says:

    Hej Krister!
    Har du möjlighet, när du går igenom uppgift 7, att förtydliga summeringen av resultatet från de olika aktierna under repetitionstillfället fredag 7/1?

    Vi undrar hur/när man ska applicera 48:20 IL och 48:20a IL.

    När vi kollar på övningsexempel 6 har du dragit av 70% på kapitalförlusten, men denna kapitalförlust är ju på en onoterad aktie. Bör det inte vara 48:20a st. 2 IL?

  68. Anonym says:

    Hej!
    I lösningsförslaget till uppgift 7 i tentan 2021-03-21, räknar du inte med 607 kr för de 100 sålde STRAND A aktier den 2012-03-18.
    Missade du den eller räknar jag fel.
    Mvh

  69. Anonym says:

    Hej!
    Om ett ovillkorlig aktietillskott är 400 000 år 1990, ska man räkna 1,11 på omräknat omkostnadsbelopp eller ska det inte räknas med 1.11?

    • Krister says:

      Hej

      År 1990 är inte ”före 1990” vilket innebär att du räknar med tillskottet i nominelt värde utan indexering när du räknar ut alternativ 2.

      MVH
      Krister

  70. Anonym says:

    Varför tillämpas inte utomstående regeln på tentan du gick igenom idag? Nils äger ju 30% av aktierna.

    • Krister says:

      Hej

      Utomståenderegeln är inte tillämplig därför att Nils är verksam i betydande ommfattning i företaget och äger därmed en kvalificera andel i föreaget, se 57:5 st. 3 IL

      MVH
      Krister

  71. Anonym says:

    Hur räknar man om det skulle bli en kapitalförlust på försäljning av aktier på fråga 9?

  72. Madde says:

    Hej Krister!
    Jag har en fråga angående uppgift 8 på tentan 21-06-10. Min fråga gäller beräkning av jobbskatteavdrag för förvärvsinkomster. Jag har räknat ut att det är ”överstiger 3,24 men inte 8,08 prisbasbelopp”. Jag har svårt att förstå hur jag ska applicera innehållet i paragrafen. Jag förstår att det är ”å ena sidan” och ”å andra sidan”. Men jag har svårt att förstå ”å ena sidan”, varför använder man inte 8,08? Hur applicerar man 12,8% av arbetsinkomsten mellan 3,24 och 8,08 prisbasbelopp?

    Jag försökte kolla om föreläsningen från detta moment, men tror att det är vid det tillfälle när bilden försvann. Jag har försökt att lyssna om föreläsningen men hittar tyvärr inte i inspelningen.

    Tack på förhand